Tunel Dragoraj

Tunel Dragoraj

Nakon završetka projekta implementacije Inteligentnih transparentnih sistema – ITS u tunelu Dragoraj, važno nam je napraviti osvrt i podsjetiti se svih dostignuća i pogodnosti koje će primjenom implementiranog sistema i prateće opreme biti dostupni JP „Putevi Republike Srpske“.

Na magistralnom putnom pravcu M05 (dionica Rogolji – Mrkonić Grad) nalazi se tunel Dragoraj, u kojem smo krajem 2020. godine, zajedno sa kompanijom Planet Soft, realizovali projekat dizajna i implementacije savremene ITS tehnologije za automatizovano upravljanje saobraćajem.

JP „Putevi Republike Srpske“ je u sklopu ovog projekta dobilo i Centar za upravljanje saobraćajem u Banjoj Luci, posredstvom kojeg će, pomoću softvera, kamera za automatsku detekciju incidenta, meteo stanice i senzora, pratiti i reagovati na sve otežavajuće okolnosti u tunelu. Učesnici u saobraćaju koji svakodnevno prolaze kroz ovaj tunel dobili su veću bezbjenost, adaptilnu svjetlosnu signalizaciju, koja ih upozorava na novonastalu situaciju, kao i adaptilnu LED rasvjetu.

Implementirani sistem je skalabilan te ostavlja mogućnost proširanja i nadogradnje na ostale tunele koji se nalaze na putnim pravcima kojima upravlja JP „Putevi Republike Srpske“.