Usluga GPS – Global Position System

Sector Security


GPS – Global Position System – je integrisani informaciono-računarski sistem putem koga kompanija Sector Security nudi svojim klijentima usluge bazirane na GPS tehnologiji kao što je praćenje i kontrola (vozila, ljudi i dobara). Sistem je potpuno WEB orijentisan u skladu sa savremenim tehnološkim rješenjima kojim se usluga na brz, kvalitetan i jeftin način dostavlja klijentima.


Nadziranje vozila vrši se 24 sata na dan i 365 dana u godini u zemlji ili inostranstvu. Uvidom u trenutnu brzinu vozila, trenutnu lokaciju vozila, trenutnu putanju vozila na karti, moguće je preventivnim mjerama onemogućiti krađu vozila kao i nadgledati neovlaštenu upotrebu vozila.


Sistem pruža mogućnost da se od dana ugradnje GPS uređaja u vozila detaljno može pregledati istorija kretanja vozila (sa statističkim podacima o pređenoj kilometraži, brzini kretanja, vremenu početka i kraja rada itd.) Evidencija radnih sati vozila i osoblja je od momenta ugradnje sistema pojednostavljena te za ispis dnevnih, sedmičnih ili mjesečnih izvještaja nije više potrebno gubiti dragocjeno vrijeme, sve je dostupno u nekoliko sekundi, što svakako pomaže da se papirologija u kancelariji svede na minimum.

Kako funkcioniše GPS?


GPS usluga funkcioniše tako što se vozilo se ugrađuje GPS uređaj koji prima tačnu poziciju svog položaja sa satelita. Informacije o položaju, brzini, statusu vozila (vozilo ugašeno, vozilo upaljeno, vozilo u kretanju), kao i niz drugih, potrebnih informacija, GPS uređaj šalje putem GSM mreže na Internet. Ovaj proces se odvija 24 sata dnevno i bez prekida.


Nakon ugradnje GPS uređaja u vozilo, korisnik dobija pristupne podatke u vidu korisničkog imena i lozinke, te pristupa sistemu preko WEB stranice. Korisniku su dostupni podaci u formi slike prikaz vozila i kretanja na mapi, izvještaja, tabela, grafikona i slično. Pogodnost sistema je da korisnik ima mogućnost u bilo koje vrijeme i sa bilo kojeg mjesta koje ima pristup internetu generisati podatke o svom voznom parku.

Ukoliko Vaša djelatnost zahtjeva dodatne parametre koji su neophodni za rad s voznim parkom, u mogućnosti smo Vam iste razviti i staviti u funkciju kako bi u potpunosti automatizovali i olakšali rad. Prenos podataka od vozila prema kontrolnom centru se odvija bežično, putem GPRS servisa GSM operatera. Svaki uređaj posjeduje DATA karticu izabranog GSM operatera. Ukoliko vozilo putuje u zonu roaming-a, uređaj se može programirati da ne šalje podatke na server već sprema iste u svoju memoriju.


Prilikom povratka u matičnu mrežu, podatke prosljeđuje na server i čini ih dostupnim, te se na takav način izbjegava promet u roaming-u i povedanje troškova. Ukoliko postoji potreba da se vozilo nadzire i za vrijeme boravka u drugim državama tj. u roaming-u, moguće je dobiti posebne DATA SIM kartice koje prenose podatke iz roaming-a kao u matičnoj mreži.


Detaljan opis usluge možete pročitati u dokumentu.